Vychutnajte si niekoľko skvelých dobrôt z muchovníka. Tento úžasný ker, známy pre svoje lahodné a zdravé plody, ponúka širokú škálu možností, ako obohatiť váš jedálniček.
Či už ste skúsený kuchár alebo len nadšený amatér, objavovanie nových receptov z muchovníka môže byť nesmierne obohacujúcim zážitkom.
Krém s muchovníkom

Potrebujeme
Cesto:
30 dkg múky,
10 dkg tuku,
10 dkg práškového cukru,
1 vajíčko,
1 kypriaci prášok,
1 vanilkový cukor
Krém:
2 vanilkové pudingy,
½ l mlieka,
15 dkg práškového cukru,
15 dkg masla
Plnenie z muchovníka:
2 kg muchovníka,
škorica,
práškový cukor
Príprava
Cesto:
Ingrediencie s malým množstvom mlieka zmiešame a upečieme z nich 3 oplátky.
(Oplátky pečieme na zadnej strane veľkého plytkého plechu.)
Krém:
Ingrediencie spolu povaríme.
Postup skladania:
Na spodnú oplátku natrieme krém, potom ďalšiu oplátku, následne vrstvu muchovníka, opäť oplátku a vrch posypeme práškovým cukrom.
Krém nanášame ešte teplý, vtedy sa najlepšie rozotiera.
Na druhý deň môžeme krájať.
Ovocná torta z muchovníka

Potrebujeme
1 hrnček múky,
1/2 hrnčeka kryštálového cukru,
1/2 balíčka kypriaceho prášku,
2 vajíčka,
4 lyžice jedlého oleja,
6 lyžíc mlieka,
1 hrnček muchovníka
Príprava
Ingrediencie dobre premiešame a upečieme dozlata v plechu vymastenom margarínom a vysypanom múkou.
Uvaríme puding (ľubovoľný podľa chuti), ozdobíme ovocím a navrch nalejeme želatínu.
Dáme vychladiť do chladničky.
Podávame ozdobené šľahačkou.
Zmes z muchovníka

Potrebujeme
40 dkg muchovníka,
40 dkg cukru,
40 dkg múky,
2 vajíčka,
6 lyžíc jedlého oleja,
1/2 kypriaceho prášku,
2 lyžičky škorice
Príprava
K ovociu pridáme ostatné suroviny a premiešame, aby sa spojili.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a v predohriatej rúre pečieme, kým test s ihlou nevyjde suchý (cca 30–40 minút).
Zákusok môžeme ozdobiť čokoládovou polevou – ale až po vychladnutí!
Palacinky s muchovníkom

Potrebujeme
20 dkg múky,
1 vajíčko,
1 lyžička cukru,
soľ,
mlieko,
25 dkg muchovníka
Príprava
Múku, vajíčko, cukor a štipku soli zmiešame a pridáme toľko mlieka, aby vzniklo cesto na palacinky, potom pridáme muchovník.
Na panvici rozohrejeme olej, lyžicou kladieme cesto a obe strany opečieme dozlatista.
Odložíme na papier absorbujúci tuk a za horúca posypeme škoricovým cukrom.
Ovocný šalát s jogurtom a muchovníkom

Potrebujeme
20 dkg muchovníka,
3 pomaranče,
4 banány,
2 dkg orieškov,
2 lyžice medu,
1 biely jogurt,
2 lyžičky škorice
Príprava
Muchovník prekrojíme na polovice.
Pomaranč rozdelíme na mesiačiky a pokrájame. Oriešky pomelieme.
Pripravené ovocie dáme do sklenenej misy, pridáme jogurt zmiešaný s medom a škoricou a posypeme orieškami.
Dáme na hodinu vychladiť do chladničky.
Muchovníkový šalát so smotanovým syrom

Potrebujeme
Pre 4–5 osôb
1 kg čerstvého muchovníka,
20 dkg smotanového syra,
1 dcl kyslej smotany,
1 citrón,
práškový cukor,
opekané kúsky mandlí
Príprava
Citrón umyjeme, osušíme, nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
Syr vymiešame s kyslou smotanou, citrónovou kôrou a šťavou a trochou práškového cukru.
Ovocie očistíme, nakrájame na kúsky a polejeme pripravenou omáčkou.
Pred podávaním dobre vychladiť, navrch posypať mandľami.
Zákusky s tvarohovou penou a muchovníkom

Potrebujeme
Cesto:
40 dkg múky,
17 dkg margarínu,
8 dkg cukru,
štipka soli,
3 žĺtky,
1 lyžica kyslej smotany,
štipka sódy
Náplň:
75 dkg tvarohu,
3 žĺtky,
27 dkg cukru,
1 lyžica kyslej smotany,
2 lyžice krupice,
nastrúhaná kôra z 1 citróna,
1 vanilkový cukor,
20 dkg muchovníka
Pena:
6 bielkov,
25 dkg cukru
Príprava
Ingrediencie na cesto zmiešame, cesto rozložíme na plech a zapečieme do polomäkka. Potom natrieme tvarohovú plnku.
Penu nanášame až pred podávaním!
